- 20 Temmuz 2020
- Yayınlayan: Hacer
- Kategori: TYT - AYT

Bazı insanlar, herhangi bir şeyi rutin olarak yapmanın aslında beyni tembelleştireceği farklı bakış açısına duyarlılığı yitireceği gibi sebeplerle karşı çıkar. Rutin olan onlar için sıradan hatta dayanılmaz bile olabilir. Gerçekten de bana göre de bir şeyi sürekli yaptığınız düzende tekrarlamak etrafa, yaptığınız işe karşı sizi köreltebilir. Eski heyecanınızı da yitireceğinizden artık ona karşı ilgisizleşirsiniz ve sonucunu kötü etkileyebilir. Arada zihninizi açmak için rutin olandan dışarı çıkmalı, farklı olanı da denemelisiniz.
Yine de rutin demek her zaman kötü olan, insanı geriye çeken demek değildir. Bazen bazı alışkanlıklar kazanılmalı ve ne olursa olsun sürdürmek için çaba sarf edilmelidir. Özellikle ders çalışma ve sınava hazırlık sürecinde bazı alışkanlıkların hayatınızda yer alması sizi köreltmez aksine size iyi gelebilir. Peki, sınav sürecinde rutin haline gelmesi gereken bu davranış ve alışkanlıklar neler olmalıdır?
Rutin Düzene Oturtulması Gereken Alışkanlıklar
- Sabah düzenli bir saatte kalkıp düzenli bir saatte yatılmalı. Uyku düzeni demek günlük verimlilik demektir bile diyebiliriz. Uyku düzeniniz ne kadar oturtulmuş olursa ister okul ister iş yeri isterse de ev olsun, sorumluluğunuz neyse en iyi şekilde güne başlayıp devam ettirebilmeniz için resmen altın anahtardır. En iyi kahvaltıyı yapıp en stressiz bir güne de başlasanız düzensiz bir uyku, anında olmasa da birkaç gün içerisinde mutlaka etkisini gösterecektir.
-
hayatı düzene oturtabilmek - Düzenli paragraf- problem çözmek sınav günü meyvesini toplayacağınız en güzel alışkanlıklardan biridir. Oturup saatlerce problemlerle boğuşun, günde 100 soru paragraf çözün demiyorum. Ancak rutin olarak çözülen 10-15 problem ve 30-40 paragraf sorusu, sizi mutlaka olduğunuz yerden daha ilerisine taşıyacaktır.
- Düzenli yapılan konu tekrarları da kazanılması gereken çok güzel bir alışkanlıktır. Her gün bildiğiniz her şeyi tekrar edin demiyorum. Yine de bu rutini hafta sonları için yapabilirsiniz. Mesela Pazar gününün yarısını o hafta ve mümkünse bir hafta önceki konuların tekrarına ayırabilir, her birinden birer test çözebilirsiniz. Ayrıca günlük olarak da dershaneden/okuldan gelir gelmez 15 dk o günü tekrar edebilirsiniz. Akşam yatmadan ve sabah kalktığınızda ilk iş olarak 10-15 dk o günkü notlarınıza göz atabilirsiniz. Günlük maksimum yarım saatlik tekrarınız öğrendiğinizi çabuk sindirmenizi ve zor unutmanızı sağlayacaktır.
Görüyorsunuz ki rutin denilen şey her zaman zorlayacak ya da sizi otomatiğe bağladığı için verimsizleştirecek bir şey değil. Aksine, bazı durumlarda sizin işinizi kolaylaştırabilecek güzel bir huy. Bu yüzden ne kadar erken bir davranışları kazanır ve günlük hayatınıza yerleştirirseniz o kadar rahat edeceksiniz.