- 30 Temmuz 2020
- Yayınlayan: Reyhan Tengilimoğlu
- Kategoriler: Genel, TYT - AYT

DERS PROGRAMI HAZIRLAMAK(2021 TAYFA)
Düzen, başarının olmazsa olmazlarından.Hangi işi yaparsanız yapın ne yaptığınızı bilmeden işe devam ederseniz sonucunun verimli olması çok beklenmez. Peki bu düzen sınava hazırlanan bir öğrencide nasıl sağlanmalı?
Evet, sınava hazırlık dönemi yoğun ve yorucu bir süreç. Özellikle de geçmiş yılları verimli değerlendiremediyseniz çekilmez bir çileye dönüşebiliyor.Ancak bunun üstesinden gelmek mümkün: disiplin, düzen ve süreklilik. Çoğu öğrenci ilk dönemlerde bir heyecanla inanılmaz güzel ders çalışma programları hazırlıyor ancak aradan biraz zaman geçince programda aksamalar, verilen ödevi veya hedefi tamamlayamama gibi durumlarla karşılaşıyorlar. Sonucunda motivasyon da ciddi anlamda düşüyor. Peki herkesin hazırladığı bu programlar nasıl olmalı?
1.PROGRAM KİŞİYE ÖZELDİR!
Hazırlanan ders çalışma programları tamamen öğrenciye özel olmalı ki verimi yüksek olabilsin. Tek bir program 100 öğrenciye dağıtılır ve hepsinden yüksek verim ve başarı beklenirse sonuç tamamen bir hüsran olur. Çünkü kimse aynı şartlarda yaşamıyor, çalışmıyor. Aynı eğitimi alamıyor. Kişisel özelliklerinizin, karakterinizin tamamen farklı olduğu biriyle aynı programı uygulamaya çalışmak balığa ‘ağaca tırman’, maymuna ‘suda yüz’ demek oluyor. Tüm bu sebeplerden dolayı takdir edersiniz ki programlar tamamen kişiye özel olmalı ve sizi doğru tanıyan birisi tarafından yapılmalı.
2.ALINAN VERİM DÜŞÜNÜLMELİ!
Her öğrenci çalışma biçimi olarak farklılık gösteriyor. Kimi gece çalışırken kimi de günün ilk ışıklarında çalışmayı daha çok seviyor. Uzun saatler çalışmayı seven de var, kısa süreli oturumlarla birden fazla kez çalışmayı seven de var. Bazı arkadaşlarımız saatli programlarla çalışıyor, hangi saatte ne yapacağı belli oluyor. Bazı arkadaşlarımız da konularını belirliyor ve bunu günün içinde tamamlamaya çalışıyor gibi örnekler çoğaltılabilir. Bu noktada önemli olan çalışılan saatlerden alınan verimler. Siz 10 saat çalışıp 1 saatlik verim alıyorsanız bu etkili bir çalışma yöntemi değil.
3.AKILLICA ÇALIŞMALISINIZ!
Saatlerce masa başında oturmak size çok çalışmışım hissi verebilir ancak günün sonunda baktığınızda elinizde tatmin edici bir sonuç bulunmuyorsa korkarım kendinizi kandırmaktan başka bir şey yapmıyorsunuz. Kendinize yalan söylemeyin. Yapabileceğiniz kadar hedefler verin ki bitirdikçe tik atmak sizi motive etsin, sonra bakın kendinize olan güveniniz nasıl artacak 🙂 Bir şeyleri başarabiliyor olmak her zaman güzel hissettirir.
4.ARADA BİR DEĞİŞTİR!
Sınava hazırlık uzun bir süreç ve bu zamanlarda kendi motivasyonunuzu oluşturmalısınız. Her ne kadar çalışmaya önem verseniz de bir süre sonra, ki bu son 3-4 ay, bıkmaya ve hiçbir şey yapmamaya başlıyorsunuz. Bu dönemleri sağlıklı atlatabilmek için ders programınızı belirli aralıklarla güncellemek sizin faydanıza olacaktır. Dikkat edelim ,tamamen silin ve en baştan yeni program hazırlayın demiyorum. Küçük değişiklikler yapmanızı öneriyorum. Bu sizi hem monotonluktan biraz olsun kurtaracak hem de motivasyonunuzu taze tutmaya yarayacak 🙂
5.KENDİNE VAKİT AYIRMAYI UNUTMA!
Programlarda yapılan en büyük hatalardan birisi sadece ders çalışmaya odaklı olması. Bu uzun süren yolculukta ruhunuzu da aralıklarla dinlendirmez ve dinlemezseniz hızlı bir yükselişin ardından bir o kadar hızlı bir düşüşe geçersiniz. Programlar sizin hayatınızın her alanına olmalı. Yaptıklarınınız düzenini sağlamalısınız. Bu sebeple de yaptığınız programlarda kendinize de mutlaka zaman ayırmalısınız ki planlanan programı tamamlaya gücünüz olsun. 🙂
6.NE OLURSA OLSUN VAZGEÇME!
“Hayallerinin peşinden koş, bir gün mutlaka yorulacaklardır.” (Paul Auster)
Programlar hayatınızı düzene oturtabilmek için varlar. İlk başarısızlıkta ‘Ben bunu yapamayacağım’ diyerek yelkenleri suya indirmemelisiniz. Başarısızlık her yerde var ve siz bunu yenmeye çalışacaksınız. Her gününüz birbiriyle aynı değil ve olmamalı. Biz hep dünden güzel olsun diye uğraşalım ama bazı günler de hiçbir şey yapmadan bomboş geçebilir, hasta olabilirsiniz, moraliniz yerinde olmayabilir. Böyle durumlarda geçen günü unutun ve siz kaldığınız yerden devam etmeye bakın derim.
Plan, program yapmak kolay gibi görünse de emek isteyen bir iş. Üzerinde kafa yormak gerekiyor ki işe yarayabilsin. Planlar yaptıklarınızı somut olarak görebileceğiniz en güzel yöntem.Toplu bir şekilde ne yapabildiğini görmek sizi daha fazlası için de motive edecektir 🙂
Bu altı madde benim iki yıl sınav dönemi geçirmiş biri olarak size önerebileceğim önemli noktalardı. Belki maddeler daha çoğaltılabilir ancak kilit nokta şudur ki başarının sırrı disiplin, düzen ve sürekli çalışmaktır. Pes etmediğiniz sürece hedeflediğiniz o yere mutlaka ulaşacaksınız.
Hep sağlıklı ve mutlu kalabilmen dileğimle..