SINAVA HAZIRLIKTA STRES

STRES NEDİR?

Stres hayatımızın her yerinde karşımıza çıkan bir durum aslında. Ve bunu yönetebilmek hakikaten zor. Strese yenildiğiniz takdirde bazı olumsuzluklar baş göstermeye başlar. Peki bu stres denen durum nedir?

Herhangi bir şey sizin rahatlık eşiğinizi aşıyorsa bu sisteminizin dengesini bozar. Stres de bu dengesizliğe karşı verilen tepkidir. Gerilim, stresin sistem üzerindeki etkisidir. Yani gerilim nedeniyle sistem, stres durumunda olduğunu anlar ve normale dönmek ister. Normale dönerken harcanan enerji ise zorlanmadır, bir diğer deyişle sistemin ödediği bedeldir.

 

"Kazanmanın anahtarı, stres altındaki duruşunuzdur." (Paul Brown)
“Kazanmanın anahtarı, stres altındaki duruşunuzdur.” (Paul Brown)

 

 

Stresin tanımını yaptıktan sonra gelelim sınava hazırlık zamanında oluşan strese ve bunu oluşturan stres kaynaklarına.

Sınava hazırlık baktığımızda bir yıl gibi görünür. Ancak dört yıllık olan bir yığın konuyla uğraşırsın ve bunları öğrenmeye çalışırsın. Lisenin ilk döneminden düzenli çalışmaya alışmış bir öğrenci sınava hazırlık döneminde kolay kolay zorlanmaz. Düzenli ve planlı çalışmayı devam ettirdiği sürece muhtemelen çok fazla kaygı yaşamayacaktır. Çünkü çalıştığını bildiği için karşısına geleceklerden çok korkmaz. Böyle bir düzene alışmış bir öğrencinin 12. sınıfa geldiğini düşünelim: elbette adına “sınav yılı” dediğimiz bu dönem onu endişelendirir. Ancak yıl içinde görecek ki aslında çok önceden çalıştığı ve unuttum zannettiği konuları kolaylıkla hatırlayabiliyor ve kavrayabiliyor. Eğer “ben biliyorum” rehavetine kapılmazsa bu durum onun motivasyonunu sağlam tutmasını ve emin adımlarla ilerlemesini sağlar. Bu düzenli çalışan bir öğrenci profiliydi. Ve sonunda başarı da muhtemelen kaçınılmaz olur.

Ancak öğrencilerin büyük bir kısmı lisede bu düzene alışmıyor. Düzenli ve planlı olmayı yalnızca ders çalışma zamanında gerekli görüyorlar. Yıllarca yazılıdan birkaç gün önce çalışmaya alışmış bir halde 12. sınıfa gelirsen o zamanki bilgilerinin aklında kalmadığını göreceksin. Çünkü onlar anlık bilgiler ve kısa süreli hafızanda işine yarayacak kadar kalıyorlar. Haliyle tüm bilgileri öğrenmek ya 11-12. sınıfa ya da 12. sınıfa kalıyor. “Çok fazla konu var, ben hiçbir şey bilmiyorum ve bunları öğrenmek için yalnızca bir yılım var.” İnanılmaz bir stres, kaygı, korku sebebi. Ne yapacağız?

Öncelikle şunu söylemem gerekir ki bir yıl zannettiğiniz kadar kısa değil ama uzun da değil. Size boş vaadler vermek istemem. Her şeyi mükemmel öğrenirsiniz diyemem, mutlaka eksik kaldığınız bir yer olacaktır. Ama bu demek değil ki başarısız olacaksın. Normal bir zekaya sahipseniz tüm bunları DÜZENLİ ve SÜREKLİ bir şekilde çalışarak elbette halledebilirsiniz. Bu başta size çok uçuk gelebilir ancak konuları çalıştıkça ve anladıkça bana hak vereceksiniz.

Sınava hazırlık çalışma gerektirdiği kadar sağlam bir psikoloji de istiyor. Siz çalışmanız gerekenleri sürekli erteler, yapmak istemezseniz bu birikir birikir bir dağ olur ve aşılamayacağını düşünürsünüz. Bunun için yapmanız gereken akıllıca çalışmak. Neyi neden yaptığını bilerek, kendinize hedefler vererek çalışmak. Zamanla verdiğiniz emeğin karşılığını alınca stres de azalacak onu kontrol etmek kolaylaşacaktır.

Stresin önemli sebeplerinden biri de “ya yapamazsam” korkusu ve aile, öğretmen, akraba beklentileri.Bu dönemde yapamayacağınızı düşündüğünüz çok fazla an olabilir, olacak. Herkes size sizden daha zeki ve başarılı gelecek. Böyle olanlar var mutlaka ama bu sizin onlardan daha geride olduğunuzu göstermez. Daha fazla çalışarak onların 2 saate çalıştığı konuyu siz 4 saatte bitirebilirisiniz. Emek vermeden başaramayacağınızı unutmayın 🙂

Kendinize zaman ayırmak, hobiyle ilgilenmek, yürüyüşler, egzersizliler  vücudunuzu kendine getirecek etkinliklerdir. Bunları vakit kaybı gibi görmeniz aslında kendinizi rahatlatamadığınız için sizden çok daha fazla zaman götürecektir. Her şeyi kararında yapmak gerekir.

Stres, hayatın her alanında olan doğal bir durum. Ancak bunu yönetemediğimiz zaman istemediğimiz sonuçlar ortaya çıkabilir. Kendinize güvendikten ve çalıştıktan sonra yapabildiğinizi fark ettikçe başarıya dair olan inancınız da artacak. Bunun için sabırla çalışmaya devam edin 🙂

 

 

 



Bir cevap yazın