SINAVA HAZIRLIKTA YANLIŞLAR ve ANALİZ

SINAVA HAZIRLIKTA DENEMELERİN ÖNEMİ (2021 TAYFA )

Sınava hazırlık sürecinde çok fazla konu çalışıyoruz, test çözüyoruz, kitap bitiyoruz. Bunlar tabi ki konuyu öğrenirken başvurmamız gereken ilk kaynaklar. Konuları öğrendikten hemen sonra test çözmek araştırmalarda en etkili akılda kalma yöntemi olarak belirlenmiş. Bu sebeple ne kadar çok test çözer farklı soru tipi görürsek o bilgiyi unutmamız o kadar zor olacaktır. Ancak sınav sürecinde sene başından sınava kadar çok fazla konu çalışıyoruz ve bunların tamamını ilk öğrendiğimiz gibi aklımızda tutabilmemiz mümkün değil. Peki bu durumda ne yapacağız?

  • En önemli birinci faktör konuları aralıklarla tekrar etmek. Konuyu ilk defa çalışırken aldığınız önemli notları konu tekrarları sırasında okumanız sizin aklınızda o konunun taze kalmasını sağlayacaktır. Ve düzenli aralıklarla yaptığınız tekrarlarla birlikte yeni konuları da öğrenmeye devam ederseniz sınav sonucunda başarı kaçınılmaz olacaktır. Burada önemli olan bu tekrarları nasıl ve ne sıklıkla yaptığınız. Konuyu kısaca okuduktan sonra bir iki test çözerek de bu işi sistematik bir biçimde ilerletebilirsiniz.
  • Bir diğer faktör ise deneme çözmek. Denemeler hazırlanırken öğrencinin çoğu konuya hakim olduğu düşünülerek hazırlanıyor. Örnek vermek gerekirse atışlar konusundan bir soru sorarken aynı zamanda Newton hareket yasalarını da kullanmanızı istiyor. Ya da türev çözerken fonksiyon bilginizi de sınıyor. Bunun gibi örnekler çoğaltılabilir ve denemelerdeki temel mantık budur. Peki denemeler neden önemli? Çok fazla konu çalışıyoruz ve bunların hepsini aklımızda tutmamız mümkün değil düzenli aralıklarla tekrar yapmadığımız sürece. Belki önceden çalışıp dört beş ay sonra adını unuttuğunuz konular olabilir. Denemeler düzenli olarak çözüldüğünde bu konuları bizim karşımız çıkaracaktır ve her konunun aklınızda sürekli olarak yeniden değerlendirilmesini sağlayacaktır.
  • Bunun yanında denemelerde yapılan yanlışlar da çok önemli. Herkes denemeyi çözüyor ama çok az kişi bunun analizini doğru ve etkili bir şekilde yapıyor. Güzel geçen denemelerdeki yanlışlar genelde daha az olur. Ve bunları kontrol edecek motivasyon da olur. Yanlışlara kısa sürede göz atıp o denemeyi rafa kaldırabiliriz. Ancak aynı durum kötü geçen denemeler için geçerli değil, değil mi?

Bazen genelde yapmış olduğunuz netinizden çok daha düşük netler gelebiliyor. Bu denemenin kalitesine, sorularına bağlı olarak değişebilir ancak böyle denemeler genelde kontrol edilmek istenmez. ‘Hemen bitsin de şunu gözümün önünden yok edeyim’ mantığı ile hareket edilir. Ama şunu bilmeliyiz ki biz test kitaplarındaki soruları, denemeleri yanlış yapmak için çözüyoruz. Nerede neyi unuttuğumuzu görebilmek için yapıyoruz. Yoksa her çözülen soru doğru çıksaydı unuttuğun veya yapamadığın noktaları bilmiyor olurdun ve bu da istenilen bir durum değil. Aksine kendini kandırmak olurdu. Kendi seviyenin altındaki kaynakları, denemeleri çözersen tabi her yaptığın doğru çıkacaktır ama bu seni ilerletmez. Olduğun yerde sürekli olarak sayarsın. Kendini yavaş yavaş ileriye taşıyabilmelisin. Bunu da kaynakları zorluk derecesine göre bitirerek sağlayabilirsin.

        Deneme Sınavındaki Analizler

Denemelerdeki amacımız yanlışlarımızı görüp kısaca o konunun konu tekrarını yapıp sonrasında tekrar aynı yanlışı yapmamak. Gerekirse o konuya baştan çalışılabilir ama bu tabi ilk öğrendiğiniz kadar zaman almaz. Evet, hakikaten yanlışları kontrol etmek çok sıkıcı ama bizi asıl ilerletecek olan durum da yanlışlarımızı öğrenmek.

Yanlışların analizinde kullanılabilecek çok etkili bir yöntemden bahsetmek istiyorum. Eğer bunu düzenli olarak tekrarlarsanız size getirisi çok olacaktır.

SORU HAVUZU OLUŞTURMAK

Soru defteri hazırlamak neredeyse herkes tarafından bilinen bir yöntem ancak yapması zahmetli bir iş. Etkili olabilir, mutlaka. Ama ben soru havuzu oluşturmanın daha kolay ve hızlı bir yöntem olduğunu düşünüyorum ve sanırım daha az biliniyor.

Soru havuzunu oluşturmaktaki amacımız yapamadığımız, yanlış yaptığımız veya unutmak istemediğimiz soruların hepsini bir yerde toplamak. Peki nasıl yapacağız?

Her gün çözdüğümüz sorulardaki yanlışları veya yapamadığımız soruları ilk başta sormuyoruz. Onları kesip, soruları temizleyip yani silgiyle yalnızca soru görünecek şekilde temizleyip kutumuzun içine atıyoruz ve önümüzdeki iki veya üç gün boyunca aynı soruları tekrar çözmeye çalışıyoruz. Bu bize şunu sağlayacak: ilk çözdüğünüz zamanda belki aklınıza gelmeyen bir bilgi önümüzüdeki o üç gün içinde başka çalışılan konulardan veya çözülen sorulardan aklımıza gelecek ve biz o yapamadığımız ya da yanlış yaptığımız o soruyu öğretmen yardımı almadan çözmüş olacağız. Sonrasında kalan o hiç yapılamayan soruları yardım alarak çözdürebilir ve öğrenebilirisiniz.

Yaptığınız her yanlışı değil , gerçekten bir bilgisi öğreten ya da hiç yapamadığınız bir soru olması önemli .Uygulamasını doğru yaptığınız sürece inanın bu yöntemle çözdüğünüz o soruların aklınızdan çıkması mümkün değil ki zaten ilerleyen zamanlarda da aynı sorulara tekrar döneceğiz.

Yapılamayan sorularla ilgili yukarıda anlattıklarımızı sürekli olarak tekrarlamamız gerekiyor. Peki ya çözebildiğimiz ve çözdürdüğümüz sorular ne olacak? Sınava hazırlıkta her soru bizim için çok değerli. Bunun için çözdürdüğümüz, sonrasında bakıp da çözebildiğimiz ya da unutmak istemediğimiz o soruları da başka bir kutuda topluyoruz ve her gün 20-30 dk zaman ayırarak o soruları tekrar tekrar çözüyoruz. Bunun içine zamanla yeni sorular eklenecek ve sorularınız gerçekten mini bir havuz oluşturacak 🙂 ve bunlar tamamen size özel ve kaliteli sorular olmuş olacak. Şu  şekilde düşünebilirsiniz: siz onlarca kaynak tarıyorsunuz ve hepsinin içinden sizin yapamadığınız, önemli gördüğünüz soruları bir yerde topluyorsunuz ve bunları sürekli olarak çözmeye ve bilgiyi taze tutmaya devam ediyorsunuz. Bu bence çok önemli.

  • Evet; yapılamayan sorular, konu tekrarları analizler bu kadar önemli. Unutmayın, yanlış yapmak doğrusunu bulabilmek için uğraştığınız sürece sizi ilerletir. Ama bundan asla vazgeçmemek ve pes etmemek zorundasınız. Hiçbir şey yapmak istemediğiniz zamanlarda dinlenin ve sonradan tüm gücünüzle devam edin 🙂

Hep mutlu kalabilmen ve hayalindeki o yere ulaşabilmen dileğimle..



Bir cevap yazın