Evde Ders Çalışmak

EVDE DERS ÇALIŞMAYA ÇALIŞMAK

2020 yılının sınava hazırlanan öğrencileri en çok zorladığı dönemlerden biri şüphesiz aniden okuldan, kütüphaneden, dershaneden ayrılarak sürekli olarak evde çalışmaya mecbur bırakılmaları oldu. Yaz tatiliyle birlikte geçmiş 10 ayın çalışma  alışkanlığını bir anda değiştirmek zorunda kalmak çoğu öğrenci için oldukça zorlayıcıydı. Tabi sonradan gelen sınavla ilgili belirsiz haberler yine büyük bir çoğunluğun psikolojisini ve dikkatini dağıtmaya sebep oldu.

Bir şekilde 2020 tayfa sınavı bitirdi ve şimdi 2021 tayfa sınava hazırlanıyor. Tabi daha önce karşılaşılmamış ve tahmin edilmemiş bir düzende hazırlanacaklar. Okulların, dershanelerin ne olacağı belli değil ve görünen o ki bu yıl çok büyük bir kesim için evde masa başında online derslerde geçecek. Duvarlar artık üzerime üzerime geliyor, bunalıyorum diyeceğiniz günler olacak. Peki bu kadar uzun süre evde nasıl çalışacağız?

Evde ders çalışma deyince insanın aklına oluru olmaz bir durummuş gibi geliyor. Genellikle öğrencide rahatlık, rehavete kapılma görülüyor. Sebebi ise ‘Zaten gün boyu evdeyim, yaparım’ düşüncesi. Gün boyu pijamalarla durmak, istediğin zaman yemek yiyebilmek ya da uyuma özgürlüğüne sahip olmak… Örnekler çoğaltılabilir. Burada önemli olan evdeki düzeni ve disiplini kendinizin sağlayabilmesi. Bu da kuvvetli bir irade ve zaman yönetimi istiyor.

Evde çalışmanın zorlu yanlarından biri de aile ile birlikte olmak. Eğer aileniz kalabalıksa veya yemek, muhabbet, iş saatlerini size göre ayarlayamıyorsa bu düzen sizi zorlayabilir ve burada iradenizi iki kat kullanmanız gerekebilir. Ama tüm bunların sizin için biraz olsun kolaylaşabilmesi için birkaç önerimiz var.

evde çalışmak

 

 

1.KIYAFETİNİ DEĞİŞTİR.

Kıyafetin çalışma düzenindeki önemi araştırmalarla kesinleştirilmiş bir gerçek. Tüm gününüzü yataktan uyandığınız gibi pijamalarla geçirmeye çalışırsanız beyniniz gerçekten çalıştığınıza ikna olmaz ve kendisini derse odaklayamaz. Sürekli olarak masadan kalkma, çalıştığını bırakma hissi içinizde olacaktır. Eğer evde verimli çalışmak istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey o pijamaları üzerinizden çıkarıp günlük kıyafetlerinize dönmek. Bunu bir rutin haline getirdiğinizde kendinizi daha dinç hissedecek aynı zamanda gününüzün veriminin arttığını göreceksiniz.

2. ÇALIŞMA ORTAMINI DÜZENLE

‘Ben dağınık çalışabiliyorum, kendimi o şekilde odaklıyorum.’ diyen arkadaşlarımız var. Ama dağınık olan masada çalışmak beyninizin de aynı oranda dağıldığını gösterir. Neyin nerede olduğunu bilmeden, karmakarışık ve düzensiz bir mekanda çalışmaya başlamak  derse odaklamanızı geciktirmenin yanı sıra aldığınız verimi de düşürecektir. Çalışırken o süre içinde masanın dağılıyor olması çok normal ama dağınık masada o işe başlamak kendinize bu süreçte yapabileceğiniz küçük gibi görünen ama etkisi büyük olan bir kötülük.

Mümkün olduğunca çalışacağınız ortamın temiz ve en azından gözünüze görünen kısmının az eşyalı olmasına özen göstermelisiniz ki dikkatinizi dağıtacak etmenler ortadan olabildiğince uzaklaşsın. Buradaki en güzel tavsiye; temizlik, az eşya ve düzen.

3. ÇALIŞMA ARKADAŞI BUL!

birlikte çalışmak

Özellikle kütüphanede çalışmaya alışmışlar için gelen bu öneri sanırım evde çalışmayı daha verimli hale getirecektir. İnsanlar neden kütüphanede çalışmayı sever? Sessizlik, kalabalık, kalabalığın içindeki sessizlik.. En önemli etki şudur ki herkes ders çalışıyor. Konuşmak istesen konuşamazsın, yemek istesen yiyemezsin. Kütüphanenlerin en önemli etkisi herkesin çalışıyor olmasıyla bilikte sizin de derse çalışmak zorunda olmanızdır.

Bu sebeple evde kendinize arkadaşlarınızla, gerçekten çalışan arkadaşlarınıza, bir nevi online kütüphane oluşturabilirsiniz. Bunun için farklı görüntülü konuşma uygulamalarını kullanmanız mümkün. Sabah erken saatten başlayarak akşama kadar çalışabildiğiniz o kadar çok zamanınızın olduğunu fark edeceksiniz ve buna eminim siz de şaşıracaksınız. Önemli olan nokta etüt saatlerinizin molalarınızdan çok çok daha fazla olması. Unutmayın! Arkadaşlarınızla birlikte online kütüphanedesiniz ve DERS ÇALIŞIYORSUNUZ 🙂

4. MEKANDAN SOYUTLAN

Evet, pat diye değişen ve ne olacağını bilemediğimiz bir dönemdeyiz. Bu sadece senin için değil herkes için aynı. Şu an gerçek bir başarı elde etmek isteyen ve hedeflerine kitlenmiş olan herkes bulunduğu yerde seninle aynı işi yapıyor: çalışmak. Olduğun yerden, yaptığın işten nefret etmek yerine onu kendince güzelleştirmeli ve sonuna kadar sabırla devam etmelisin.

Tebdil-i mekanda ferahlık vardır, der atalarımız. Bunun doğruluğunu bunaldığınız anlarda yapmak istediğiniz o olan yerden ayrılma isteği halinden anlayabilirsiniz. Mekan kişiyi motive eden en önemli unsurlardan birisi ama bazı zamanlar uzun süreli aynı yerde kalmak zorundayız ve bunu değiştirme şansınız da yoksa o mekandan kendinizi soyutlamalı ya da bulunduğunuz halden maximum mutluluğu almaya çalışmalısınız. Yoksa yapacağınız tek kötülük kendinize olur.

Eğer bunu ders çalışmaya adapte etmek istersek masanızın konumunu değiştirebilirsiniz, ara ara kitaplarınızın düzeninde değişiklik yapabilir veya ders çalışırken birkaç farklı kalem kullanabilirsiniz.

 

5. ERKEN UYAN

Beşinci ve son önerimiz sadece bu yıl için değil hayatınızın her alanında başarının ilk adımı olan erken uyanma hali. Erken uyanmaktan bahsettiğimiz uykusuz uyanmak değil. Gününüzü öyle bir ayarlayın ki hem 6-7 saat uymuş hem de gün içinde 10-11 saat çalışmış olun. Bu ilk başlarda kendinize karşı yaptığınız en büyük meydan okuma olabilir. Ama alışkanlık haline getirdiğiniz takdirde hem dinç hem sağlıklı hem de başarılı hissedeceksiniz 🙂

erken uyanmak

Biz ne şartta olursa olsun elimizden geleni yapmaya çalışırız. Çünkü bizim hedefimiz için yollardaki taşlar önemli değil. Biz yolun sonundaki ışığa hayranız 🙂

Her zaman sağlıklı ve mutlu kalabilmeniz dileğimle..

 

 

 

 



Bir cevap yazın