- 6 Eylül 2020
- Yayınlayan: Psk. İrem Bulut
- Kategoriler: Genel, TYT - AYT

Dikkat Artığı ve Tek Bir Göreve Yoğunlaşmanın Önemi
Odaklanmak söz konusu olunca birçoğumuz dikkat süremizin kısalığında şikayetçi oluruz. Ancak çoğu zaman bizi engelleyen en büyük şey davranışlarımızdır: uzun süreli olarak sadece bir şeyle ilgilenmeyi sağlayacak şekilde çalışmayız.
Günümüzde etrafımızda o kadar çok dikkat dağıtıcı unsur mevcut ki tek bir göreve yoğunlaşmak oldukça zor. Ders çalışırken Instagram hikayeleri izliyoruz, o arada whatsapp grubundan gelen mesaj ekranımızın üst kısmında beliriyor ve onu yanıtlıyoruz. Sonrasında gruptan gelen Youtube linki ile Youtube’a geçiş yapıyoruz. Otuz dakika geçiyor ve çalıştığımız dersin, yaptığımız işin ne olduğunu dahi unutuyoruz. Aynı şey yemek, film/dizi izlemek gibi aktiviteler sırasında da başımıza geliyor. Birden fazla işi birleştirmenin bize zaman kazandıracağına inansak da literatür bunun tam tersini söylemekte.
İşletme profesörü olan Sophie Leroy, “Why is it so hard to do my work?” (Neden yapmam gereken işi yapmak bu kadar zor?) isimli makalesinde “attention residue” (dikkat artığı) kavramını ele alıyor.
Dikkat artığı kavramına göre, bir görevden diğerine geçerken ilk görevi düşünmeye ve işlemeye devam ediyoruz ve dikkatimiz hala ilk göreve bir miktar yapışık kalıyor. Bu sebeple ikinci göreve dikkatimizin ancak bir kısmını verebiliyoruz. Bunu tabak metaforu ile açıklayacak olursak; tabakların ancak belli bir kapasitesi olduğunu düşünün. Bir görevden diğerine, görevleri tamamlamadan atlayıp durursak tabağımızda her yeni görev için biraz daha az alan bırakmış oluyoruz. Bu da verimliliğimizi düşürüyor.
Sonuç olarak; bir görevden diğerine atlayınca, herhangi bir şeye tam olarak odaklanmamız imkansız hale gelir. Bu da karmaşık derin düşünme ve problem çözme becerimizi sınırlar, bu nedenle asla elimizden gelenin en iyisini yapamayız. Üretkenliğimize ve performansımıza önemli ölçüde zarar verebilir. Peki dikkat artığını azaltmak için stratejiler nelerdir? Derin çalışma ve dikkat üzerine konuşmaya devam edeceğimiz yazımız için takipte kalın…
Kaynak: Leroy, S. (2009). Why is it so hard to do my work? The challenge of attention residue when switching between work tasks. Organizational Behavior And Human Decision Processes, 109(2), 168- 181.