- 27 Eylül 2020
- Yayınlayan: Psk. İrem Bulut
- Kategori: Genel

Başarı ve Buzdağı İllüzyonu: İnsanların Gördüğü ve Görmediği
Başarı buzdağının görünen yüzüdür. Görünen yüzde yüksek notlar, ödüller varken görünmeyen yüzü, o buzdağının altını unuturuz.
İnsanların görmediği yüzde neler vardır?
Fedakarlıklar
Başarı bir çeşit fedakarlıkla gelir. Bu fedakarlık bazen uykunuz olabilir; erken kalkmak kulağa berbat bir fikir gibi gelir, sıcak yatağınızdan çıkıp masanın başına oturmak oldukça güçtür. Bazen sosyal çevreniz olabilir, neden dostlarınızla kahve içip muhabbet etmek varken ders çalışmayı tercih edesiniz ki? Başarıya giden yolda nelerden fedakarlık edeceğinizi iyi seçmeniz gerekir.
Başarısızlıklar
Buzdağı illüzyonu başarılı insanların asla başarısız olmadığını düşünmemize neden olur. Ancak bunun doğru olmadığını artık biliyoruz. Apple’ın nasıl kurulduğuna ve Steve Jobs’un Apple’dan nasıl uzaklaştırıldığına dair hikayeler bunun harika örnekleridir.
Hayal kırıklığı
Hayal kırıklığı genellikle başarısızlıktan sonra gelir. Çalışarak girdiğiniz bir sınavdan istediğiniz notu alamazsınız, özenle hazırladığınız projenizde bir sürü hata ortaya çıkar veya günlerce çalıştığınız sözlüde sorulan sorulara yanıt veremezsiniz. Hayal kırıklıklarımız oyunun bir parçasıdır. Bu sayede hataları, yanlışları, eksikleri görürüz.
Süreklilik
Bir gecede başarı diye bir şey yoktur. Çoğu başarı yıllar harcanarak elde edilen gelişmeler sonucu gelir. Burada Picasso’nun ünlü diyaloğunu örnek verebiliriz: Picasso bir gün bir restorana gider. Restoranda çalışan bir garson “Efendim bana bir şeyler çizip verebilir misiniz anı olarak? Çocuklarıma, torunlarıma göstereyim.” der. Picasso hemen bir şeyler çizer, imzalar ve garsona uzatır. Garson: ”Bu benim için öylesine değerli ki”, diye sözüne başlamışken, Picasso lafını keser ve ”Evet, gerçekten öyle. O elindeki çizim tam 100 bin dolar” der. Garson, dehşete kapılmış bir halde, ”Aman efendim, 2 dakika bile sürmedi çiziminiz. Nasıl bu kadar pahalı olabilir?” diye sorar. Picasso hemen o unutulmaz cevabını verir. ”2 dakika değil. 60 yıl artı 2 dakika..”
Zorlu Çalışma
Günümüz dünyasında, başarının bir gecede gerçekleştiğini ve başarılı olmak için sadece bir fikrin yeterli olduğunu düşünmeye meyilli olsak da, gerçek böyle değildir. Tüm başarı öyküleri çok çalışmayı gerektirir. Zorlu çalışma; derinlere inmeyi, değişiklikleri ele almayı ve nihayetinde çözümler bulmayı içerir.
Adanmışlık ve Disiplin
Başarı, iyi alışkanlıklarla kolaylaşır. İyi alışkanlıklarsa disiplinle inşa edilir. Disiplin aynı zamanda odaklanmanızı ve çabanızı tek bir yöne yönlendirmenizi sağlayan şeydir, böylece daha üretken olursunuz. Başarılı insanlar kendilerini disipline etmeyi öğrenmişlerdir ve bu onların zaman geçtikçe daha da başarılı olmalarını sağlar.
“Başarı buzdağını bir bütün olarak görmek, en görkemli manzarayı görmektir.”