- 25 Ekim 2020
- Yayınlayan: Psk. İrem Bulut
- Kategori: Genel

Ye O Kurbağayı!
“Eğer işiniz kurbağa yemekse, sabah ilk iş olarak o kurbağayı yemek en iyisidir. Eğer işiniz iki kurbağa yemekse, en iyisi büyük olanı önce yemektir. Böylece günün geri kalanında daha kötü hiçbir şey olmaz.”
-Mark Twain
Mark Twain’in bu sözünü ilham alan kurbağa yeme tekniği üşenme ve ertelemeye karşı güzel bir yönteme benziyor ne dersiniz? Bu tekniğin isim babası, onlarca dile çevrilmiş “Ye O Kurbağayı!” (Eat That Frog!) kitabının yazarı Brian Tracy. Anlatmak istediğiyse şu, sabah uyandığınızda ilk iş en zor, en sevmediğiniz, en üşendiğiniz, ona başlamak yerine onlarca başka işle uğraştınız (procrastinate) şeyi yapmak. Yani kurbağayı yiyip yutmak. Böylece günün günün geri kalanında daha kolay ve eğlenceli şeylere vakit ayırabilirsiniz.
Kurbağanın içeriği kişiden kişiye, bir günden diğerine göre değişebilir. Birimizin kurbağası deneme sınavı çözmektir, diğerimizin ertesi gün yapılacak sınav için okuma yapmaktır veya masanın üzerinde kalabalık yapan bazı kağıtları ayırmaktır.
Canlı bir kurbağa yemeniz gerekiyorsa, oturup ona uzun süre bakmak bir fayda sağlamaz.
Başka işlerle uğraşarak oyalansak da, yapmamız gereken o iş, yani kurbağamız canlı halde önümüzde durmaya devam edecek. “Buradayım ve beni görmezden gelemezsin, bir yere gitmiyorum.” diyor olacak. Dolayısıyla gün içinde yaptığımız diğer daha az önemli işleri bitirsek bile keyif alamayacağız. Ye o kurbağayı ve yolundan çekilsin!
Bunu bir test, kişisel bir meydan okuma gibi düşebilirsiniz. Daha kolay bir görevden başlama isteğinize direnin ve her gün vereceğiniz en önemli kararlardan birinin bu olduğunu kendinize hatırlatın. Yüksek performans ve üretkenlik düzeylerine ulaşmanın anahtarı, her sabah ilk iş olarak büyük görevinizle başlama alışkanlığını geliştirmektir. Başka bir şey yapmadan ve bunu düşünmek için de çok fazla zaman ayırmadan “kurbağanı yeme” rutini geliştirmelisiniz.
Tüm başarılı insanların hayatlarındaki tek önemli ortak payda şudur: günlerine neredeyse her zaman verimli bir sabahla başlarlar. Ne olursa olsun bağlı kaldıkları bir rutinleri vardır. Alışkanlıkların gücü diyebiliriz buna. Haftaya, bizi biz yapan alışkanlıklarımız üzerine konuşmaya devam edeceğiz.
Kaynak: Tracy, B. (2001). Eat That Frog!: 21 Great Ways to Stop Procrastinating and Get More Done in Less Time. California: Berrett-Koehler Publishers.