Hedefler Yerine Korkuları Tanımlamak

Hedefler Yerine Korkuları Tanımlamak

“Zor kararlar, bizi yapmaya, sormaya, söylemeye en çok korkutan şeyler, çoğunlukla tam olarak yapmamız gerekenlerdir.”

Kendi engellerimizin nasıl üstesinden gelir ve aksiyon alırız?

“Bir hedefin olsun ve ona göre çalış.”

“Hedefini baştan belirle.”

Sıklıkla duyduğumuz bu sözler bize hayatta hedeflerimizin olmasının önemini vurgular. Bir noktada doğru olduğunu da bilir, bu yönde adım atarız. Yola çıkmadan önce varmak istediğimiz yeri belirleyip güvenle ilerleyeceğimizi düşünürüz.

Peki ya korkularımız?

Bir çoğumuz korkularımızdan kaçarız, hayal etmek dahi istemeyiz. Oysa bizi tanımlayanlardan biri de korkularımızdır. Yatırımcı, yazar, podcaster Talk’ta Ferriss “Why you should define your fears instead of your goals?” (Neden hedefleriniz yerine korkularınızı belirlemeniz gerekir?) isimli Ted konuşmasında bu konuya değiniyor; hayatın zor seçimleriyle nasıl başa çıkılacağını ve harekete geçme veya eyleme geçmemenin sonuçlarını açıklıyor. Bu nokta oldukça önemli çünkü unutmamamız gereken bir şey var: aksiyon almanın kazanımı kadar aksiyon almamanın kayıpları da olacak… Ferriss, zor seçimler yapma korkusunu yenmemize yardımcı olacak basit ama güçlü bir egzersiz öneriyor: “Korku Belirleme”

“Korku Belirlemeyi hedef belirlemenin tersi olarak düşünün. Ne yapmak istediğinize dair bir kontrol listesi yapmak yerine, yapmaktan korktuğunuz ve korktuğunuz şeyin olacağına dair bir kontrol listesi yapın.”

Tim Ferriss bizlere korkularımızı detaylıca canlandırıp yazıya dökmemizi önermektedir. Ve Seneca’nın şu sözlerini vurgular: “Hayalimizde, gerçekte olduğundan daha fazla acı çekeriz.”

Korku Belirleme Adımları

hedef

1.Korku Ayarı: “Eğer ben…?” Bu korktuğunuz, sizde endişeye neden olan, kenara attığınız ne varsa olabilir. Bu, birine çıkma teklif etmek olabilir, bir ilişkiyi bitirmek olabilir, yeni dil öğrenmek olabilir, bir projeye başlamak, şirket kurmak dahi olabilir.

Tanımla – Olabilecek en kötü şeyler nelerdir?
Önleme – Her birinin olmasını nasıl önleyebilirim?
Onarım – En kötüsü olursa, nasıl düzeltebilirim? Eğer en kötü senaryo gerçekleşirse oluşacak hasarı biraz da olsa tamir edebilmek için ne yapabiliriz ya da kimden yardım isteyebiliriz?

“Tarihte benden daha az zeki ya da daha az motive biri bunun çözümünü bulmuş mudur? Ve büyük ihtimalle, cevap ‘evet’tir.

2. Korku Ayarı: Başarı veya kısmen başarının olası faydaların bir listesini yapmak.
Başarıya ulaşmaya çalışmanın faydaları neler olabilir? Gördüğünüz gibi korkulardan geçip işin olumlu tarafına bir bakış atıyoruz. Mesela en ideal durumda getiri ne olur?

3. Korku Ayarı: Harekete geçmemenin maliyeti.
Bu genellikle statükonun ağır maliyetidir-hiçbir şeyi değiştirmemenin. Bu sebeple kendinize sormalısınız: “Ben bu konuda karar vermez ya da harekete geçmezsem, hayatım nasıl bir hâl alır?” Örneğin altı ay sonra, bir yıl ya da üç yıl sonra… Daha ötesine gidersek, biraz soyut görünmeye başlıyor. Ferriss bunları gerçekten de detaylandırmamızı öneriyor; duygusal, finansal, fiziksel olarak, her türlü.

Hareketsizliğinizin maliyetlerinin üç listesini yapın. Başka bir deyişle, “Bunu yapmaktan kaçınırsam neyi kaçırabilirim?”

• 6 ay

• 1 yıl

•3 yıl

“Kolay seçimler, zor yaşam. Zor seçimler, kolay yaşam.”

-Jerzy Gregorek

Bir şey yapmaktan korktuğunuz zaman bunun üzerine düşünebilirsiniz. Bu, hayatınızda zor seçimler yapmak için zihninizi güçlendirecektir. Bu alıntıyı bir hatırlatma olarak panonuz / dizüstü bilgisayarınız/ iPad’iniz / mobil arka planlarınıza kısaca her gün gözünüzün önünde olan yerlere yerleştirebilirsiniz.

Talk’ta Ferriss’in “Why you should define your fears instead of your goals?” isimli Ted sunumu:

https://www.ted.com/talks/tim_ferriss_why_you_should_define_your_fears_instead_of_your_goals?language=tr

 



Bir cevap yazın