%1’in Gücü

%1’in Gücü

“Başarı, her gün uygulanan birkaç basit disiplindir. Başarısızlık, her gün uygulanan birkaç tercih hatasıdır.”
—Jim Rohn

Kulağa harika gelen birkaç şeyle başlayalım mı?

“Her sabah 8.000 adım yürürüm.”
“Her gün 1000 soru çözerim.”
“Her gün yeni öğrendiğim dilde 60 kelime ezberlerim.”
“Her gün 4 saat kitap okurum.”

Tüm maddeler değil belki ama bazıları sizi uyuyor, “keşke ben de yapabilsem, bırak tamamını çeyreğini bile yapmıyorum ben, kaç defa başladım yarım bıraktım…” bile diyor olabilirsiniz. Ama bunlar başta hedef koymak için gerçekçi mi?

Örneğin hiç kitap okumayan biri günde 4 saat kitap okuma alışkanlığı hedefi koysa başladığı gibi sürdürmeye devam edebilir mi? Öyle gözükmüyor, 1. gün, 2. gün yapsa dahi bunu her gününe entegre edemiyor. Bu da öz yeterliğini kötü etkiliyor. Çünkü hedef fazla cüretkar ve başlangıç için sürdürülebilir değil.

“Alışkanlık yaratmaktan çekinmiyoruz, aslında bunda çok da iyiyiz. Ancak berbat olduğumuz şey, inşa
etmek için doğru alışkanlıklar seçmek.”

O halde nasıl doğru alışkanlıklar koymalı?

Küçük Kazanımlara Bakmak
Küçük kazanımlar, sizi yavaş ve istikrarlı bir şekilde ileriye götüren, sıklıkla alınan küçük kararlardır. Küçük başlarlar ve büyük bir şeye dönüşürler.

‘Atomic Habits’ kitabının yazarı James Clear de bu konu üzerine çalışanlardan biri, Clear alışkanlıklar üzerine tartıştığı kitabında birçok durumu biz okuyuculara görselleştirerek sunuyor. Gizli Potansiyel Platosu yazımda yazarın kendi çizimi olan grafiği vermiştim. Bugünkü konumuz alışkanlıklar olunca Clear’ın da söyleyecekleri/grafikleri var tabi:

‘The Power of Tiny Gains’ (Minik Kazanımların Gücü)

güç

Grafiğe göre, her gün sadece %1 daha iyi olmaya odaklanırsanız, 365 günde neredeyse 38 kat daha iyi olursunuz. Öte yandan, kötü alışkanlık sizi her gün %1 daha kötü yapıyorsa, yıl sonunda neredeyse sıfıra yaklaşacaksınız.

Bir kitap mı yazmak istiyorsunuz? İlk gün bir paragraf yazarak başlayın ve bu kolay hale geldikçe ne kadar yazdığınızı kademeli olarak artırın.

Meditasyon yapmayı öğrenmek istiyor ama 10 saniye hareketsiz oturamıyor musunuz? Hemen şimdi her şeyi durdurup sadece 3 nefes alarak başlayın. Nefes alın ve 4 saniye tutun.

Her gün 400 soru çözme hedefiniz var ve siz 100’den yukarı çıkamıyor musunuz? O halde 1. gün için hedefiniz 400 soru değil, 101 soru olsun. 1 sorucuk, %1’lik bir fark. Ve artık 101 soru çözmek zor gelmemeye başladığında 103 soru çözmeye başlayın, 103’e alıştığınızda 106 yapın…

Başlangıçta koyduğunuz hedefler süreciniz için oldukça kritik. Kazanmak istediğiniz alışkanlıkta baştan kendinizi zorlayıp mükemmel yapmaya uğraşırsanız, motivasyonunuzu olumsuz yönde etkilersiniz. Azdan başlayıp adım adım artırmaksa en işlevsel ve sürdürülebilir olanı.

Bu kadar kolay ve harikalarsa neden küçük kazanımları kucaklamıyoruz?

Çünkü önemsiz, değersiz ve çekici olmadıklarını düşünüyoruz.
Temelde sıkıcılar.

Örneğin yalnızca bir soru fazla çözmenin hiçbir katkısı olmayacakmış gibi hissedebilirsiniz. Oysa küçük kazanımlarda ve yavaş kazanımlarda güç vardır. Küçük kazanımlar gerisini halleder.

Alışkanlıklarınızın gücünü unutmamanızı dilerim. Çünkü araştırmacı gazeteci ve yazar Ida Tarbell’in de dediği gibi;

“Hayat, bir alışkanlıklar koleksiyonudur.”

 

Kaynak: Cleas, J. (2018). Atomic habits: an easy & proven way to build good habits & break bad ones. New York: Penguin Random House LLC.