En İddialı Hedeflerimize Ulaşmak

En İddialı Hedeflerimize Ulaşmak: Tığ İşi Örneği

“Büyük projeleri al, en basit parçalarına ayır, yol boyunca marjinal iyileştirmeler yap.”

Bu resmi kopyalayabilir misiniz?

Peki bu gri kareyi?

Bunu hepimiz yapabiliriz.

Bunu?

Bir tane yaparsanız, 3 tane, 9 tane, 1000 tane de yaparsınız… Ve sonuç:

Stephen Duneier, How to Achieve Your Most Ambitious Goals (En İddialı Hedeflerinize Nasıl Ulaşabilirsiniz) isimli Ted konuşmasına bu örnekle başlıyor. Ve ekliyor, “Size dünya çapında bir artist olmak için gereken becerileri verdim.” Tabii dünya çapında bir artist olmak bu kadar kolay değil, ancak bu teknik ile tanıdığımız ünlü bir ressam var: Chuck Close. Büyük boyutlardaki portre çalışmalarıyla bilinen Amerikalı ressamın eserlerinde buna sıkça rastlarız. Küçük karelerin toplamı, resmin tümünü oluşturur.

Chuck Close’un her kareyi nasıl tek tek işlediğine göz atın:

Duneier konuşmasında en iddialı hedeflerimizi gerçekleştirmenin büyülü bir beceri veya yeteneğe sahip olmakla çok az ilişkili olduğunu, daha çok sorunlara nasıl yaklaştığımızla ve bunları çözmek için neler yaptığımızla ilgili olduğunu belirtiyor.  Küçük kararları kontrol ederek nasıl bir gelişim sağlayacağımızı açıklıyor.

Duneier çocukluğundan örnek verip dikkat dağınıklığı yaşayan bir çocuk olduğunu ve masa başına oturmakta zorluk yaşadığını; ödevlerine yaklaşımındaki marjinal bir değişimle nasıl C- ‘den A’ya çıktığını şöyle anlatıyor:

“Bir kitaptan beş bölüm okuma ödevim varsa, bunu beş bölüm olarak düşünmezdim. Bunu tek bir bölüm olarak bile düşünmüyordum. Bunu her seferinde beş veya on dakika odaklanmamı gerektiren başarabileceğim görevlere ayırırdım. Yani belki iki veya üç paragraf. Bu kadar. Bunu yapardım ve o beş veya on dakikayı bitirdiğimde, kalkardım.”

Örneğin sınava hazırlık döneminde her gün 400 soru çözme hedefi koydunuz, Duneier’in önerisi bunu 400 soru olarak düşünmeyip, başarabileceğiniz görevlere ayırmanız. Her çalışma oturumunuz 30 dakika ise (çalışma oturumlarının süresi bireysel dikkatinize göre farklılık gösterebilir), 30 dakikada çözebileceklerinize odaklanmanız ve aralıklı devam eden oturumlarla gün sonunda bunu 400 soruya tamamlamış olmanız (periyodlarla çalışma üzerine Zaman Yönetimi – Pomodoro Tekniği yazımızı inceleyebilirsiniz).

Konuşmanın devamında Duneier yaptığı 10×10 m 2 lik tığ işi (crocheting) ile nasıl Guinness Dünya Rekoları’na girdiğinden söz edip, sebat göstererek tek tek düzenli olarak örüşünü anlatıyor. Konuşmanın ana fikrine baktığımızda tığ işi ile bağdaştırmak oldukça işlevsel. Tığ işinde ilmek ilmek ilerlersiniz. Tek tek attığınız bu ilmeklerden 10×10 m 2 lik bir battaniye (crocheted granny square) dahi elde edebilirsiniz.

Adım adım, ilmek ilmek ilerlemek ve bütünü yaratmak…

hedefler

10×10 m 2 lik tığ işi ve Stephen Duneier.

“Büyük kavramları, karmaşık fikirleri, büyük görevleri alıyorsunuz; onları çok daha yönetilebilir görevlere ayırıyorsunuz. Ve yolda yaptığınız marjinal iyileştirmeler, başarı şansınızı sizin lehinize artırıyor.”

Tüm bunları, günü belirli dilimlere ayırıp daha verimli hale getirmek için de kullanabiliriz. Örneğin IKEA’nın kurucusu Ingvar Kamprad şöyle der: “Gününüzü 10 dakikalık periyotlara ayırın ve bu on dakikalık bölümlerin olabildiğince azını boşa harcamaya çalışın, neler yapabileceğinize şaşıracaksınız.”

Anlar, dakikalar, saatler, günler, haftalar, aylar ve yıllar… Bütünü oluşturan her parçanın değerini fark etmemiz oldukça kıymetli gözüküyor.

Bu konu ilginizi çektiyse, Gizli Potansiyel Platosu ve %1’in Gücü yazılarımızı da okumanızı öneririz.

Stephen Duneier’in ‘How to Achieve Your Most Ambitious Goals’ başlıklı Ted konuşması: https://www.youtube.com/watch?v=TQMbvJNRpLE



Bir cevap yazın