Evren Hareketi Alkışlar, Düşünceyi Değil

“Evren hareketi alkışlar, düşünceyi değil.”

Yunus Sezener, katıldığı podcast yayınında dinlediği bir seminerde bu cümleyi duyduğunu ve çok etkilendiğini söylüyor (1): “Evren hareketi alkışlar, düşünceyi değil.” Sözün kaynağı belli değil, ancak her birimizin mümkün oldukça kendimize hatırlatmamız gereken bir söz gibi duruyor. Bizi karar vermeye teşvik ediyor.

Yap-yapma…

Sınavdan yüksek not almak isteyen birini düşünün, bu istek düşünce düzleminde kaldığı sürece evrende bir değişime yol açmayacaktır. Ancak harekete geçer ve yapmayı seçerse bunun karşılığını alabilecektir (Konu ile ilişkili “Yapamıyorum” Değil, “Yapmamayı Seçiyorum” yazımızı da okumanızı öneririz).

Fizik alanından da konumuzla ilişkili bir örnekler mevcut: Einstein evrende bir şey titreştiğinde tüm evrenin elektonlarının onunla rezonanasa girdiğini, her şeyin bağlantıda olduğunu ifade eder.

“Bir şey hareket edene kadar hiçbir şey olmaz.”

-Albert Einstein

Yani aksiyona geçmek, hareketlilik evrende bir değişime sebep olan şeydir. Hayata geçirmediğimiz fikirlerin bir değişikliğe sebep olmasını da bekleyemeyiz.

“Aksiyon, hareketlilik dolu dolu yaşamaktır. Aksiyonsuzluk, yaşamı yadsımanın yoludur. Hareketsizlik, yıllar boyu her gün televizyon karşısında oturmaktır. Çünkü canlı olmaktan ve -kim olduğunuzu ifade etmek için- risk almaktan korkarsınız. Kim olduğunuzu ifade etmek aksiyona geçmektir. Kafanızda birçok fikir olabilir, ama fikirleri hayata geçiren şey aksiyondur. Bir fikir aksiyona geçmediğinde ifade yoktur, sonuç yoktur, ödül yoktur. Yapabileceğinizin en iyisini yapmak, sahip olabileceğiniz en iyi alışkanlıktır.” (2)
-Don Miguel Ruiz

evren

Bir Şey Yap Prensibi

Mark Manson’a göre, eylem motivasyonun sadece sonucu değil, nedenidir de. Eylemlerimiz daha fazla duygusal tepki ve esin yaratır ve bizi daha sonraki eylemlerimiz için motive eder. Manson buna “Bir Şey Yap Prensibi” adını veriyor. (3)

“Ertelemenin üstesinden gelmeye yardımcı olan bir prensiptir. Bunun yanında yeni değerler edinmenizi de sağlar. Varoluşsal bir fırtınanın gözündeyseniz ve her şey anlamsız geliyorsa, kendinizi değerlendirdiğiniz yollar yetersiz kalıyorsa ve bir sonraki adım hakkında hiçbir fikriniz yoksa, işe yaramaz hayallerin peşinde kendinize zarar verdiğinizin farkındaysanız, kendinizi değerlendirmek için daha iyi ölçütler olması gerektiğinizi biliyor, ama bunu nasıl yapacağınızı bulamıyorsanız, yanıt aynıdır:

Bir şey yapın.

O ‘bir şey’ başka bir şeye doğru giden en kısa yol olabilir. Herhangi bir şey olabilir.”

Aksiyon alın. Attığınız bu adım evrende bir değişime sebep olur, kartopu gibi büyür ve “bir şey” olur.

 

Kaynaklar:

(1) 5 Kişi Podcast. (23 Aralık 2018). [1.3] Yunus Sezener – “Sen kendini değerli görmezsen, kimse sana değerli hissettiremez.” [Podcast dosyası].

Erişim adresi https://open.spotify.com/episode/2B9GkxUUrz6HUN5d6Ef64I?si=deIqBwe7QMqVO3lvgzp2BA

(2) Ruiz, D. M. (2020). Dört Anlaşma (32. Baskı). (N. Gün, Çev.). İstanbul: Kuraldışı Yayıncılık. (Orijinal çalışma basım tarihi 1997).

(3) Manson, M. (2018). Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı (P. Şahin, Çev.). İstanbul: Butik Yayıncılık. (Orijinal çalışma basım tarihi 2016).



Bir cevap yazın