Kintsugi: Yaralar Değerlidir

Kintsugi: Yaralar Değerlidir

“Yaratıcılık, hata yapmanıza izin vermenizdir. Sanat bu hataların hangilerinin korunacağını bilmektir.”
-Scott Adams

Kintsugi, Japonlara özgü bir sanat formudur. “Altınla tamir etmek” anlamına gelir.

Seramik bir kap kırıldığında zanaatkar, daha güçlü, daha güzel bir şey yaratmak için parçaları tekrar bir araya getirir ve kırıldığı yerleri toz altınla karıştırılmış özel bir cila kullanarak boyayıp belirginleştirir. Seramiği tamir etmenin bu eşsiz yolunda, kırılmalar çatlamalar gizlenmeye çalışılmaz. Aksine parıltılı altınla vurgulanır. Her çatlak, nesnenin tarihinin bir parçasıdır ve tam olarak kırıldığı için daha güzel hale gelir. (1)

Kintsugi

“Eşyanın tabiatında kırılma vardır ve bu da eşyayı daha değerli kılabilir çünkü orada yaşanmışlığın izleri bulunur.” (2)

Kintsugi, bir Japon felsefesi olan wabi-sabi’ye dayanır. Wabi-sabi kusurların güzelliğine olan inancı temsil eder. Kusurlu olanı kabul etmek, kucaklamak, onlarla daha güzel hale gelmek anlamındadır. Her kusuru kucaklayan bir yaşam biçimidir.

“Eşyayı değerli yapan şey onun yeni olması değil, onunlayken yaşadıklarımız, deneyimlerimiz, onun için oluşturduğumuz anlam, yani yaşanmışlığıdır. Bireyi değerli kılan da ‘yarasız’ olması değil, yaşanmışlığıdır.” (2)

Doğamız gereği yara alırız, kırılırız, hatalar yaparız, acı çekeriz ve bundan bir şey öğreniriz. Bu yaşanmışlıklarla daha önceki halimizden çok daha değerli hale geliriz. İyileştiğimizde tekrar “yeni” olamayız ancak özel ve benzersiz bir şeye dönüşürüz. Zor bir olay yaşarız ve zamanla üstesinden gelirken farklı yanlarımızı da geliştiririz. Harold Kushner, 3 yaşındaki çocuğunu kaybettikten sonra daha iyi bir danışman, daha iyi bir bakan olduğunu yazdı. Daha akıllıydı, daha bağışlayıcıydı ve daha sabırlıydı. Ve yine de, diye devam etti Kushner, eğer çocuğunu geri alabilseydi ya da acıdan kurtulabilseydi, her şeyden – büyüme, güç, büyülü bakışlar – vazgeçecekti. (1)

“Travma yaşayan biri bazen yaşadığı derin acıdan dolayı onu hatırlamak istemeyebilir hatta daha ileri giderek onun silinmesini bile isteyebilir. Ancak iyileşme bu travmatik anının kabullenilmesi, üzerinde çalışılması, yüzleşilmesi ve kişinin kişisel hikayesine diğer yaşadıklarıyla beraber bir yer bulmasıyla, hayatına dönüşmüş haliyle entegre olmasıyla gerçekleşebilir.”

-Ersin Bayramkaya

“İnsana dair çok şey söyler bu felsefe; acı çekmiş, kırılmış, hatalar yapmış insanlar aslında değer kaybetmez, kazanır. Çünkü bundan bir anlam çıkarmış, olgunlaşmış olarak yoluna devam etme şansına sahip olur.” (2)

-Bahar Tezcan

 

Kırık bölümlerinizi altın ile daha da belirginleştirerek yarayı tekrar hatırlamanız dileğiyle. Çünkü yaralar değerlidir ve sizi siz yapar.

 

Kaynaklar:

(1) Doyle, J. S. (3 Ekim 2015). Resilience, growth & kintsukuroi. [Blog gönderisi].

Erişim adresi: https://www.psychologytoday.com/us/blog/luminous-things/201510/resilience-growth-kintsukuroi

(2) Tezcan, B. (2020). Terapi odasında iyileşen ilişkiler. İstanbul: Küsurat Yayınları.

 

* Görseller https://www.youtube.com/watch?v=b4g4hm2UtBs YouTube videosundan alınmıştır.



Bir cevap yazın