2025 YKS Felsefe Soru Dağılımı

YKS felsefe soru dağılımı, felsefe dersi için oldukça önemli bir yol haritasıdır. Geniş bir konu yelpazesi olduğu için; konulara ne kadar önem verilmesi gerektiği, o konulardan ne sıklıkla soru geldiği size felsefe çalışırken önemli ölçüde fikir sunacaktır.

YKS’de felsefe dersi bazen bilgi ağırlıklı sorulardan gelsede son yılların TYT – AYT felsefe çıkmış sorularını incelediğimizde soruların daha çok paragraf üzerinden sorulduğunu, öğrencinin anlama ve yorulma becerisini test ettiğini görmekteyiz.

Felsefe çalışırken aklınıza takılan sorulara cevap olması ve yol gösterebilmesi amacıyla sizin için son 7 yılın çıkmış felsefe sorularını analiz ederek “TYT felsefe soru dağılımı” ve “AYT felsefe soru dağılımı” tablolarını hazırladık. Yazımızın devamından bu tabloları inceleyebilirsiniz.

YKS felsefe soru dağılımıYKS Felsefe Soru Dağılımı:

TYT’de Sosyal Bilimler testinde felsefenden 5 soru gelmektedir ayrıca Din Kültürü ve Ahlak bilgisi dersinden sorumlu olmayan öğrenciler içinde ekstradan 5 soru bulunmaktadır.

AYT’ye giren öğrenciler alanlarına göre farklı testler çözecektir. Sözel Bölüm öğrencileri Türk Dili ve Edebiyatı – Sosyal Bilimler 1 testi ve Sosyal Bilimler 2 Testinden sorumluyken eşit ağırlık bölümünü okuyanlar ise; hem Türk Dili ve Edebiyatı – Sosyal Bilimler 1 testinden, hem de Matematik testinden sorumludur. Türk Dili ve Edebiyatı – Sosyal Bilimler 1 testi felsefe sorusu içermezken Sosyal Bilimler 2 testi 12 soru içermektedir. Din Kültürü ve Ahlak bilgisi dersinden sorumlu olmayan öğrenciler içinde yine ekstradan 6 soru bulunmaktadır.

Felsefe dersinin konulara göre soru dağılımı için “YKS felsefe soru dağılımı” tablolarımızı inceleyebilirsiniz.

TYT Felsefe Soru Dağılımı:

TYT felsefe soru dağılımıTYT Sınavında: 40 soru Türkçe, 40 soru Temel Matematik, 20 Sosyal Bilimler ve 20 soru Fen Bilimleri olmak üzere toplam 120 soru bulunmaktadır. TYT sınav süresi ise 165 dakikadır.

TYT sınavında, felsefeden 5 soru sorulmaktadır. Okulda almış oldukları müfredatlarına göre bazı öğrenciler için ekstradan 5 soru daha bulunmaktadır.  TYT felsefe dersinde çıkmış soruların konulara  göre analizi için aşağıdaki TYT felsefe soru dağılımı tablomuzu inceleyebilirsiniz.

 

TYT Felsefe Soru Dağılımı 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018
Felsefenin Konusu 1 2 1 2 1
Bilgi Felsefesi 1 2 2 1 1 2
Bilim Felsefesi 1
Varlık Felsefesi 1 1 1 1 1
Ahlak Felsefesi 1 1 1 2 1 1
Siyaset Felsefesi 1 1
Din Felsefesi 1 1 1
Sanat Felsefesi 1

AYT Felsefe Soru Dağılımı:

AYT felsefe soru dağılımıYKS’nin ikinci oturumu olan AYT Sınavında: 40 soru matematik, 40 soru Fen Bilimleri, 40 soru Türk Dili ve Edebiyatı – Sosyal Bilimler 1 ve 40 soru Sosyal Bilimler  2 testi olmak üzere toplam 160 soru bulunmaktadır. Adaylar alanlarına göre seçtikleri dersleri sınav süresi olan 180 dakika içinde çözmeleri gerekir.  

AYT sınavında, felsefeden 12 soru çıkmaktadır. Okulda almış oldukları müfredatlara göre bazı öğrenciler için 6 soru daha bulunmaktadır. Felsefe dersinin soru dağılımını AYT felsefe soru dağılımı tablomuzdan inceleyebilirsiniz.

 

AYT Felsefe Soru Dağılımı 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018
Felsefe ve Bilim 1
Bilgi Felsefesi 1 1 1 1 2 1
Varlık Felsefesi 2 1 1
Ahlak Felsefesi 1 1 1
Sanat Felsefesi 1
Din Felsefesi 1 1
20. Yüzyıl Felsefesi 1 1 1
Mantığa Giriş 1 1 1 1 2 1 1
Klasik Mantık 2 1 1 1 1 2 2
Mantık ve Dil 1 1 1
Psikoloji Bilimini Tanıyalım 1 3 1
Psikolojinin Temel Süreçleri 1 1 1 1
Öğrenme Bellek Düşünme 1 1 1 1 1 2
Ruh Sağlığının Temelleri 1 1 1 1
Sosyolojiye Giriş 1 1 1 1 1
Birey ve Toplum 2 1 1
Toplumsal Yapı 1 1 1
Toplumsal Değişme ve Gelişme 1 1 1 1
Toplum ve Kültür 1 1 1
Toplumsal Kurumlar 1 1 1

 

YKS’de felsefeden kaç soru çıkıyor?

YKS’nin ilk oturumu olan TYT sınavında Sosyal Bilimler testi içinde 5 soru; ikinci oturumu olan AYT sınavında ise Sosyal Bilimler 2 testinde 12 soru olmak üzere toplamda 17 soru bulunmaktadır. Ayrıca Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf olan öğrenciler için: Ekstradan TYT’de 5 soru AYT’de 6 soru bulunmaktadır. Felsefe dersinin detaylı analizi için YKS felsefe soru dağılımı tablomuzu inceleyebilirsiniz.

TYT felsefe konuları nelerdir?

TYT’de güncel müfredata göre felsefe testinde: Felsefenin Konusu, Bilgi Felsefesi, Varlık Felsefesi, Din – Kültür ve Medeniyet, Ahlak Felsefesi, Sanat Felsefesi, Din Felsefesi, Siyaset Felsefesi, Bilim Felsefesi konularından sorular sorulmaktadır. TYT felsefe dersinin çıkmış sorularının analizini incelemek isterseniz TYT felsefe soru dağılımı tablomuza bakabilirsiniz.

TYT felsefe kaç günde biter?

TYT Felsefe, düzenli ve planlı çalışıldığında genellikle 2-3 hafta içinde günde 1-2 saat çalışarak bitirilebilecek bir derstir. Konular, yoğun bilgi gerektiren detaylardan çok, temel kavramları ve paragrafları anlama, yorumlama üzerine kurulu olduğu için, öğrenciler uygun bir çalışma programı ile kısa sürede ciddi bir ilerleme kaydedebilir.

AYT felsefe grubu zor mu?

AYT felsefe grubu soruları, genellikle bilgi kadar yorum yapma becerisini de ölçen nitelikteki sorularla hazırlanır. Sınavın amacı, felsefi kavramları anlayıp bunlar üzerinden düşünsel bağlantılar kurabilen öğrencileri değerlendirmektir. Bu nedenle sorular, aşırı detaylı bilgi yerine, öğrencinin kavramsal analiz yapabilme yeteneğini ön plana çıkarır.

Derslere planlı çalışan, konuların mantığını kavrayan ve farklı soru tipleri üzerinde yoğunlaşan öğrenciler için AYT felsefe grubu zor gelmeyecektir. Felsefe grubunun soru analizini AYT felsefe soru dağılımı tablomuzdan inceleyebilirsiniz.

 

YKS sınavı hakkındaki diğer blog yazılarımızı incelemek için:https://onlinekocunuz.com/blog/